Ταινίες-σειρές

Ζώνη ενδιαφέροντος – Κριτική ταινίας

Στην ταινία Ζώνη ενδιαφέροντος, ο Ρούντολφ και η Χέντβιγκ ζουν τα παιδιά τους στην εξοχή, σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Η καθημερινότητα τους είναι χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο Ρούντολφ εργάζεται στο στρατόπεδο του Άουσβιτς που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι τους ενώ η Χέντβιγκ ασχολείται με τα παιδιά της, τα οικιακά και τον κήπο της. Μια συνηθισμένη καθημερινότητα

Παρακολουθούμε την αντίθεση της ζωής τους σε σχέση με τις ζωές των ανθρώπων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα στο στρατόπεδο. Χωρίς όμως να βλέπουμε καμιά εικόνα μέσα από το στρατόπεδο. Χωρίς βίαιες σκηνές. Στηριζόμενοι μόνο στις όσες ιστορικές γνώσεις διαθέτουμε. Καμιά φορά αυτά που φανταζόμαστε, μπορεί να είναι πιο τρομακτικά από αυτά που βλέπουμε. Γι’ αυτό και είναι μια σκληρή ταινία παρά τις όμορφες εικόνες που παρακολουθούμε.

Ο Ρούντολφ διαβάζει παραμύθια στα παιδιά τους και η Χέντβινγκ έχει φτιάξει το σπίτι των ονείρων της. Δίπλα τους όμως κυριαρχεί ο θάνατος, για τον οποίο είναι συνυπεύθυνοι και οι ίδιοι. Τα φουγάρα σκοτεινιάζουν τον ουρανό ενώ, ως μια ασπρόμαυρη animation παρένθεση μέσα στην ιστορία, ένα κορίτσι κλέβει φρούτα και ξεφεύγοντας με το ποδήλατό της από τους φρουρούς περνάει τα λαθραία μέσα στο στρατόπεδο, μέχρι που ανοίγει μια πόρτα και μεταφέρεται στην πραγματικότητα.

Μερικοί άνθρωποι λένε μια δικαιολογία στον εαυτό τους και στους άλλους για τις αποτρόπαιες πράξεις του, για παράδειγμα ότι το κάνουν για την πατρίδα τους, ενώ άλλοι δεν χρειάζονται καμία δικαιολογία. Δεν συνειδητοποιούν καν ότι εγκληματούν.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η βία και η εγκληματικότητα που συχνά προέρχονται από άτομα που ζουν μια «κανονική» ζωή. Μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε πιστεύοντας ότι είμαστε ανώτεροι από άλλους ανθρώπους; Έχει μάθει η ανθρωπότητα από τα λάθη του παρελθόντος; Τροφή για σκέψη.

Το Ολοκαύτωμα δεν τελείωσε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά συνεχίζεται με άλλους τρόπους. Gunter Anders, Γερμανός φιλόσοφος

Μια ταινία με πολύ ωραία σκηνοθεσία, ερμηνείες και μουσική.

Από τις καλύτερες ταινίες του 2023 που αξίζει να τη δείτε.


Πληροφορίες

Έτος: 2023

Κατηγορία: Κωμωδία, Δράμα, Αισθηματική

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ

Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Χίλερ, Kρίστιαν Φρίντελ, Μαξ Μπεκ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *