Ταινίες-σειρές

Poor things – Κριτική ταινίας

Η ιστορία του Φρανκενστάιν δοσμένη μέσα από μία νέα οπτική. Στην ταινία poor things, η Μπέλα Μπάξτερ σώζεται από βέβαιο θάνατο ξεκινώντας μια ζωή σε λευκή σελίδα. Μέσα από ένα πείραμα γεννιέται εκ νέου, καθώς της έχουν μεταφυτεύσει τον εγκέφαλο του βρέφους που κυοφορούσε.

Η Μπέλα αρχίζει να μαθαίνει τα πάντα για τον εαυτό της και τον κόσμο από την αρχή. Το πώς να τρώει, να περπατάει, να κάνει σχέσεις και σεξ, να διαβάζει, να έρχεται αντιμέτωπη με τις κοινωνικές ανισότητες.

Ζει μια ζωή αντίθετη στα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα. Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει  καλύτερος; Μπορεί, αν ξεφύγει από τα κοινωνικά πρέπει, χωρίς όμως να χάσει την ενσυναίσθηση για τα κοινωνικά ζητήματα.

Σίγουρα θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο εάν κρατούσαμε τις αισθήσεις και το μυαλό μας ανοιχτά σε νέες εμπειρίες και απολαύσεις του σώματος και του πνεύματος.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση με πολλά και βαθιά νοήματα. Πόσο εύκολο είναι για τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους ελεύθερα όσο και αν αυτό τους πονάει; Ποια είναι η θέση της γυναίκας, αλλά και του άντρα, στην κοινωνία; Είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες; Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε μια νέα αρχή, βάζοντας στην άκρη το παρελθόν μας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις η ταινία.

Η σκηνοθεσία πάρα πολύ καλή όπως και η ερμηνεία της Έμα Στόουν. Η σκηνή που η Μπέλα ανακαλύπτει την άσχημη πλευρά της ζωής και το ότι υπάρχουν άνθρωποι πολύ λιγότερο προνομιούχοι από την ίδια είναι από τις αγαπημένες μου, όσον αφορά τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες και τα μηνύματα.

Μια ταινία με χιούμορ αλλά και έντονο προβληματισμό. Θα την ξαναέβλεπα ευχάριστα, προσπερνώντας όμως τις περισσότερες ερωτικές σκηνές.

Υστερόγραφο
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο χαμένα κορμιά του Alasdair Gray.


Πληροφορίες

Έτος: 2023

Κατηγορία: Κωμωδία, Δράμα, Αισθηματική

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν: Εμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε, Μαρκ Ράφαλο, Ραμί Γιουσέφ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *