Βιβλία

Φοβάμαι, ταυρομάχε – Κριτική βιβλίου

Στο βιβλίο Φοβάμαι, ταυρομάχε παρακολουθούμε τη σχέση της «τρελής», ενός μεσήλικα ομοφυλόφιλου, με έναν νεαρό φοιτητή, τον Καρλ. Στη Χιλή του Πινοσέτ το 1996, χρονιά που έγινε απόπειρα να τον δολοφονήσουν.

Συγγραφέας: Πέδρο Λελεμπέλ

Εκδοτικός: Καστανιώτης

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Κοινωνικό μυθιστόρημα αλλά και ένα ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής με πολλές αναφορές σε τραγωδίες της Χιλής. Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που δένουν με την πλοκή. Με ιδιαίτερη γραφή, ποιητική και λυρική, με πολλούς συμβολισμούς και παρομοιώσεις που κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει. Η ιστορία είναι δοσμένη μέσα από τον μοναδικό τρόπο του συγγραφέα και έχει ως βασικό πρωταγωνιστή έναν ομοφυλόφιλο που είναι στο περιθώριο. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του.

Η γυναίκα του Πινοσέτ δίνει μια πιο ανάλαφρη νότα, αν και με προβλημάτισε η προσωπικότητά της καθώς ζούσε σε έναν δικό της κόσμο, χωρίς να νοιάζεται για τον λαό της. Δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι με πολιτική εξουσία δρουν χωρίς καμία ενσυναίσθηση.

Θίγει σημαντικά κοινωνικά θέματα, όπως η διαφορετικότητα, η ισότητα, η δημοκρατία, η ελευθερία.

Το τέλος είναι γλυκόπικρο, αλλά ιδανικό. Μου άφησε ένα αίσθημα αισιοδοξίας και  ελπίδας.  

Αν και δεν είναι βιογραφικό το βιβλίο, υπάρχει μια αντιστοιχία με τη ζωή του συγγραφέα. Είχε μια έντονη προσωπικότητα, ήταν αριστερός αλλά συγχρόνως τόνιζε και τα λάθη τους.

Το προτείνω λόγω της γραφής και επειδή αποτίει φόρο τιμής σε ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της Χιλής, τότε, αλλά ακόμα και σήμερα.

ΤΙ ΛΑΤΡΕΨΑ

Το εκτενές επίμετρο, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου.

ΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ

Η ιστορία δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Έχει διασκευαστεί και για το θέατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *