Ταινίες-σειρές

Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια – Κριτική ταινίας

Θεοφάνεια. Στην ταινία Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια, σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Μακεδονίας ο ιερέας ρίχνει στο νερό το σταυρό, ενώ άντρες βουτάνε για να τον πιάσουν. Όποιος τον πιάσει θα έχει τύχη και ευημερία για την υπόλοιπη χρονιά. Τι θα γίνει όμως όταν, κόντρα σε ότι ορίζει η παράδοση, θα πιάσει το σταυρό μια γυναίκα; Οι άντρες, εξοργισμένοι νταήδες που έμειναν με άδεια χέρια, την κατηγορούν για ασέβεια. Η Πετρούνια πεπεισμένη, όμως, ότι έπιασε πρώτη το σταυρό αρνείται να τον επιστρέψει.

Στην υπόθεση εμπλέκονται η αστυνομία, ο ιερέας αλλά και μία δημοσιογράφος, σε μια ανορθόδοξη μαύρη κωμωδία που η ηρωίδα το μόνο που διεκδικεί είναι αποδοχή για αυτό που είναι και ένα τέλος στην περιθωριοποίησή της.

Η Πετρούνια  είναι 32 ετών με σπουδές αλλά πια χωρίς φιλοδοξίες. Ζει σε μια χώρα όπου το να βρεις δουλειά δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά όταν είσαι γυναίκα και μάλιστα χωρίς προϋπηρεσία και όχι ιδιαίτερα όμορφη. 

Η ταινία βρίσκει έναν ενδιαφέροντα τρόπο να μιλήσει για τη θέση της γυναίκας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, όπως και για άλλα σύγχρονα ζητήματα. Η καταπιεστική μάνα που δεν αφήνει το παιδί της να ενηλικιωθεί, οι απαρχαιωμένοι κανόνες της εκκλησίας, η έννοια της δικαιοσύνης, και όλα αυτά σε μία κοινωνία που η νεολαία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με την ανεργία. Μια ιστορία θα μπορούσε να διαδραματίζεται και στην Ελλάδα.

Τέλος η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας δίνει μια μεγαλύτερη αξία στην ταινία.

Πληροφορίες

Έτος: 2019

Κατηγορία: Δράμα

Σκηνοθεσία: Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα

Πρωταγωνιστούν: Ζόρικα Νούσεβα, Λαμπίνα Μιτέβσκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *