Βιβλία

Η μητέρα του σκύλου – Κριτική βιβλίου

Στο βιβλίο Η μητέρα του σκύλου, παρακολουθούμε την ιστορία της Ελλάδας, τόσο στην επαρχία όσο και Αθήνα, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κατοχή, μέσα από την αφήγηση της Ραραούς.

Συγγραφέας: Παύλος Μάτεσις

Εκδοτικός: Καστανιώτης

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Η ιστορίας της Ραραούς, κατά κόσμο Ρουμπίνη Μέσκαρη, είναι γραμμένη με ευαισθησία αλλά και πολύ χιούμορ. Η Ραραού μιλάει για τη ζωή της μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας όπως η κατοχή αλλά και η απελευθέρωση. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ζει στην επαρχία, όπου η μητέρα της προκειμένου να θρέψει τα δύο παιδιά της έγινε ερωμένη δύο Ιταλών αξιωματικών με αντάλλαγμα λίγα τρόφιμα. Μετά πηγαίνει να ζήσει στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα της. Η Ραραού πιστεύει ότι είναι ηθοποιός φτασμένη ενώ στην πραγματικότητα είναι κομπάρσος. Τι έζησε στα αλήθεια και τι είναι αποκύημα της φαντασίας της;

Στο κείμενο θίγονται θέματα όπως μέχρι ποιο σημείο μπορεί κάποιος να απωλέσει τις αξίες και τα ιδανικά του προκειμένου να προστατεύσει την οικογένειά του, την έννοια της  πατρίδας, την κριτική που με μεγάλη ευκολία ασκούμε στους άλλους, την αξία της συμπόνοιας, την ψυχική νόσο, τον Θεό. Επίσης θίγει τα κακώς κείμενα της Ελλάδας όπως η ψηφοθηρία με αθέμιτο τρόπο. 

Είναι από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει και το συστήνω ανεπιφύλακτα. 

ΤΙ ΛΑΤΡΕΨΑ

Τη γραφή του συγγραφέα που είναι μοναδική και σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες. 

Τους χαρακτήρες που τους βρήκα, παρά τις αδυναμίες τους, αληθοφανείς. 

ΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ

Αλήθεια, δεν βρήκα κάτι που να μου έλειψε.

Υστερόγραφο

Έχει διασκευαστεί αρκετές φορές στο θέατρο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *