Ταινίες-σειρές

Οπενχάιμερ – Κριτική ταινίας

Η ιστορία του Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που είναι ευρύτερα γνωστός ως ο πατέρας της ατομικής βόμβας. Τον Αύγουστο του 1945, ατομικές βόμβες έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οδηγώντας έτσι στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και η ναζιστική Γερμανία είχε ήδη συνθηκολογήσει.

Είναι μια αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στο να γίνει ο ομώνυμος θεωρητικός φυσικός, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους, μισητούς, και διαβόητους άνδρες στην ανθρώπινη ιστορία για τον ρόλο του στη δημιουργία της ατομικής βόμβας.

Η ταινία μας παρουσιάζει τρεις περιόδους από τη ζωή του Οπενχάιμερ. Τα φοιτητικά χρόνια του ήρωα στο Κέιμπριτζ, την τριετή περίοδο της απομόνωσης για να κατασκευαστεί η βόμβα και τις πολιτικές διώξεις που υπέστη μετά τον πόλεμο λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος και των υποψιών πως είναι πράκτορας των σοβιετικών.

Η ταινία προσπαθεί να δείξει πώς οι αριστερές πολιτικές ευαισθησίες του Οπενχάιμερ και οι νεανικές εμπειρίες του με τις εργατικές οργανώσεις καθόρισαν την ενήλικη κοσμοθεωρία του. Αναφέρεται επίσης στην ερωτική του ζωή όπως και στις επαγγελματικές αντιζηλίες των συναδέλφων του. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντικό πλαίσιο για τις σκηνές της ταινίας που διαδραματίζονται στα μέσα της δεκαετίας του ’50, καθώς ο επίτροπος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Lewis Strauss (Robert Downey Jr.), διευθύνει ακροάσεις με σκοπό να αφαιρέσουν την άδεια ασφαλείας από τον Οπενχάιμερ και να τον απαξιώσουν δημόσια.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι η χρήση ήχου και μουσικής. Ο François Truffaut έγραψε κάποτε ότι «οι πολεμικές ταινίες, ακόμη και αυτές που έχουν φιλειρηνικό μήνυμα, ηθελημένα ή όχι, εξυμνούν τον πόλεμο και τον καθιστούν με κάποιο τρόπο ελκυστικό». Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί ο Νόλαν δεν δείχνει τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, γεγονότα που καθόρισαν την ανθρώπινη ιστορία, σκοτώνοντας από 100.000 έως 200.000 ψυχές.

Ο Νόλαν δεν προσπαθεί να υπεραπλουστεύσει τις κρίσεις συνείδησης του Οπενχάιμερ, οι οποίες κάθε άλλο παρά απλές ήταν, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έπρεπε να τελειώσει όσο γινόταν νωρίτερα, για να σωθούν οι ζωές τόσο των Αμερικανικών όσο και των Ιαπωνικών στρατευμάτων, καθώς οι απώλειες και στις δύο πλευρές αυξάνονταν δραματικά μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα. Ο Αμερικανός πυρηνικός φυσικός επειδή ένιωθε τύψεις για την ατομική βόμβα που δημιούργησε έγραψε «Έχω γίνει ο θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων».

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, ο ρυθμός είναι λίγο αργός σε κάποια σημεία. Επίσης, δεν καταφέρνει να καταφέρνει να εμβαθύνει σε όλες τις σχέσεις του Οπενχάιμερ, με αποτέλεσμα ορισμένοι χαρακτήρες να παραμένουν ημιτελείς.

Συμπερασματικά, η ταινία αναδεικνύει τις σκηνοθετικές ικανότητες του Νόλαν αλλά και τις υποκριτικές ικανότητες του Κίλιαν Μέρφι, καταφέρνοντας να μας γνωρίσει μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα και την εποχή στην οποία έζησε.

Υστερόγραφο

Η ταινία βασίζεται στο μη λογοτεχνικό βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ».

Ο Κίλιαν Μέρφι έγινε ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιός μέσα από το ρόλο του στη σειρά Peaky Blinders.

Πληροφορίες

Έτος: 2023

Κατηγορία: Βιογραφία, Δράμα, Ιστορικό

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν

Πρωταγωνιστούν: Κίλιαν Μέρφι, Εμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζοόυνιορ, Ματ Ντέιμον, Φλόρενς Πιου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *