Βιβλία

Η Κλάρα και ο ήλιος – Κριτική βιβλίου

Στο βιβλίο Η Κλάρα και ο ήλιος παρακολουθούμε τις αναμνήσεις μιας Τεχνητής Φίλης, η οποία κρατάει συντροφιά στη Τζόσι, μια έφηβη που βιώνει μοναξιά. Η Τζόσι είναι αναβαθμισμένη, έχει επιμορφωθεί διαδικτυακά από το σπίτι έτσι ώστε να έχει ένα πιο λαμπρό επαγγελματικό μέλλον. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα η Τζόσι να πάσχει από μία σπάνια ασθένεια. Επίσης, η Τζόσι κάνει παρέα με τον Ρικ, ο οποίος δεν είναι αναβαθμισμένος.

Συγγραφέας: Καζούο Ισιγκούρο

Εκδοτικός: Ψυχογιός

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Ένα δυστοπικό βιβλίο που μας μεταφέρει σε ένα μέλλον, όπου στην καθημερινότητα των ανθρώπων υπάρχουν τα ρομπότ και τα παιδιά μπορούν να έχουν για παρέα μια τεχνητή φίλη.

Η γραφή του είναι απλή και κατανοητή και βοηθάει στο να υπάρξει δέσιμο με τους βασικούς χαρακτήρες. Η αφήγηση γίνεται μέσα από την οπτική της Κλάρας, η οποία είναι η Τεχνητή Φίλη της Τζόσι.

Το θέμα του ενδιαφέρον και επίκαιρο. Ασχολείται με το ερώτημα τι σημαίνει άνθρωπος. Αναφέρεται σε θέματα όπως η απώλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, τα συναισθήματα, η αξία της γνώσης, η σημασία της επιτυχίας, το φυσικό περιβάλλον, οι ανισότητες, οι οικογενειακές σχέσεις, η φιλία, η μοναξιά, η διαφορετικότητα, η αγάπη.

Μου γεννήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα όρια της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να έχει θετική συμβολή στην καθημερινότητά μας; Είναι μια εξέλιξη που πρέπει να την φοβόμαστε ή εξαρτάται από το πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε; Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;

Ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο αν και θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση σε κάποια σημεία.

Αξίζει πάντως να του δώσετε μια ευκαιρία.

Μια ιδανική αναγνωστική πρόταση και για εφήβους.

ΤΙ ΛΑΤΡΕΨΑ

Το τέλος, το οποίο βρήκα πολύ συγκινητικό και με άγγιξε αρκετά.

Το πώς συνδυάζει την ευεργετική δύναμη του ήλιου στην εξέλιξη της ιστορίας.

ΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ

Μου άφησε κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το μέρος που ζει ο πατέρας αλλά και με την ασθένεια της Τζόσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *