Βιβλία

Το γεγονός – Κριτική βιβλίου

To 1963, η εικοσιτριών ετών Annie Ernaux μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Ως αποτέλεσμα, αποφασίζει να κάνει έκτρωση, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της. Στο βιβλίο καταγράφει αυτό το γεγονός, το οποίο και τη στιγμάτισε.

Συγγραφέας: Annie Ernaux

Εκδοτικός: Μεταίχμιο

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Ένα βιβλίο που μου άφησε μια ξεχωριστή αίσθηση, καθώς είναι διαφορετικό από ότι συνηθίζω να διαβάζω. Αναφέρεται σε ένα θέμα που με έχει απασχολήσει αρκετά. Θεωρώ ότι θα πρέπει να μπορούμε να αποφασίζουμε ελεύθερα τι θα κάνουμε με το σώμα μας. Επίσης η γραφή είναι απέριττη ενώ το κείμενο που είναι στις παρενθέσεις τονίζει περισσότερο τη βαρύτητα του θέματος. Επιπλέον τα ημερολόγια λειτουργούν ως τεκμήρια μνήμης για να θυμηθεί τα γεγονότα η συγγραφέας.

Το κείμενο της Annie Ernaux είναι μια διαμαρτυρία για τη συγκεκριμένη εποχή. Αναφέρεται στα θέματα των εκτρώσεων, τη στάση της ιατρικής κοινότητας, τη διαφορετική αντιμετώπιση των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ατόμων, το πώς αντιμετώπιζε η κοινωνία το ζήτημα αυτό, τη μοναξιά που βίωνε μια γυναίκα που βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Προσπαθεί, λοιπόν, να περάσει κοινωνικά μηνύματα. Πιστεύει ότι το ίδιο το σύστημα δημιουργεί τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που περιγράφει.

Προσωπικά είναι ένα βιβλίο που δεν με ενθουσίασε γιατί πιστεύω ότι λείπει το συναίσθημα από ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Επιπλέον και ο τρόπος γραφής της δεν μου ταίριαξε ιδιαίτερα. Είναι όμως ένα βιβλίο που μας κάνει να δούμε με μια άλλη ματιά το θέμα των εκτρώσεων. Αλλά και να προβληματιστούμε για ένα γεγονός που ακόμα και σήμερα είναι παράνομο για εκατομμύρια γυναίκες. Γι’ αυτό θα ήθελα να δώσω μια ακόμα ευκαιρία και να διαβάσω και άλλα βιβλία της.

ΤΙ ΛΑΤΡΕΨΑ

Τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα που υπάρχουν στο κείμενο.

Τις ζωντανές περιγραφές των γεγονότων.

ΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ

Μου φάνηκε σαν να υπάρχει αποστασιοποίηση από γεγονότα που η ίδια η συγγραφέας βίωσε.

Υστερόγραφο

– Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία auto-fiction, καθώς συνδυάζει την αυτοβιογραφία με τη μυθοπλασία.

– Η Annie Ernaux είναι αριστερή με έντονη πολιτική δράση. Έχει στείλει επιστολές διαμαρτυρίας σε αρκετούς Γάλλους πολιτικούς, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 διαδήλωσε στο Παρίσι για το ζήτημα της ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακή ευτυχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *