Ταινίες-σειρές

Ευτυχία – Κριτική ταινίας

Η ταινία eutuxia αφηγείται τη ζωή της στιχουργού eutuxiaς Παπαγιανοπούλου (1893-1972). Τα τραγούδια τα έγραφε κατευθείαν από την ψυχή της. Μια εικόνα, ένα συναίσθημα, μια ατάκα γινόταν έμπνευση για τη στιχουργό. Με αφορμή μια εκδήλωση προς τιμή της, εμφανίζονται αρκετοί από τους τραγουδιστές και συνθέτες της εποχής. Τσιτσάνης, Μπέλλου, Χατζιδάκης, Καλδάρας, Χιώτης.

Η eutuxia ήταν μια γυναίκα που έζησε μια ζωή όπως την ήθελε η ίδια και όχι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής. Είχε όμως και πάθη που της δημιούργησαν προβλήματα. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν ο τζόγος. Λόγω αυτού του εθισμού, πολύ συχνά δοκιμάζονταν οι σχέσεις με την οικογένειά της. Μέχρι και η Ρένα Βλαχοπούλου της δάνειζε χρήματα για να παίζει.

Επιπλέον μέσα από την πορεία της, παρακολουθούμε και στιγμές από την ιστορία της Ελλάδας όπως για παράδειγμα τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η ταινία διαθέτει χιούμορ αλλά και στιγμές συγκίνησης. Υπάρχουν οι πιο χαλαρές σκηνές αλλά και οι πιο δραματικές, καθώς η ζωή της μόνο εύκολη δεν ήταν. Είχε όμως δίπλα της ανθρώπους που την αγαπούσαν και τη στήριζαν.

Οι ερμηνείες της Γκουλιώνη και της Καραμπέτη που την ενσαρκώνουν σε διαφορετικές ηλικίες είναι πάρα δυνατές όπως και η σκηνοθεσία του Άγγελου Φραντζή. Επίσης ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης υποδύεται πολύ καλά τον ρόλο του ως ο δεύτερος άντρας της eutuxiaς ενώ η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου δεν με έπεισε.

Μια εξαιρετική ταινία, γεμάτη ανθρωπιά και κατανόηση για τη ξεχωριστή προσωπικότητά της, που μας έκανε να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τα τραγούδια της.

Πληροφορίες

Έτος: 2019

Κατηγορία: Βιογραφία, Δράμα, Μουσική

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής

Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *