Βιβλία

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα – Κριτική βιβλίου

Δεκάξι χριστουγεννιάτικα διηγήματα που διαδραματίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά πιο ευχάριστα και άλλα σε πιο βαρύ κλίμα, όπως και η ίδια η ζωή.

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Εκδοτικός: Μάλλιαρης Παιδεία

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Τα διηγήματα έχουν και ιστορικό χαρακτήρα καθώς μας δείχνουν τη ζωή στην Ελλάδα την εποχή του Παπαδιαμάντη (1851-1911). Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία μας και να σκεφτούμε πόσο η ζωή μας έχει αλλάξει, ή και όχι, από την εποχή του Παπαδιαμάντη.

Στα διηγήματα περιγράφεται η καθημερινότητα απλών ανθρώπων που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο, τη φτώχεια, την καθημερινή επιβίωση αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Χρησιμοποιεί όχι μόνο την τραγικότητα αλλά και το χιούμορ ενώ σε μερικά είναι απλώς παρατηρητής των γεγονότων.

Καθώς ο Παπαδιαμάντης αγαπούσε πολύ το νησί του, τη Σκιάθο, όλα τα διηγήματα εκτός από τρία διαδραματίζονται εκεί. Γι’ αυτό και είναι πολύ συχνές οι ναυτικές ορολογίες και αναφορές όπως και η εστίαση στα καιρικά φαινόμενα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των πρωταγωνιστών.

Επίσης είναι έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Η εκκλησία αλλά και το καπηλειό παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών.

Η γραφή του είναι εξαιρετική όπως και η γλώσσα που χρησιμοποιεί. Οι περιγραφές του είναι πολύ ρεαλιστικές ενώ μπορούμε να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες.

Οι ιστορίες αγγίζουν την καρδιά μας και μας συγκινούν.

Είναι διαφορετικό από τα βιβλία που συνήθως διαβάζουμε σήμερα αλλά αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *