Βιβλία

Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών – Κριτική βιβλίου

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Πολωνίας, όπου η πρωταγωνίστρια, η Γιανίνα Ντουσέικο, μια ηλικιωμένη γυναίκα με ιδιαίτερη αγάπη για την αστρολογία και τα ζώα, έρχεται αντιμέτωπη με μία σειρά από ασυνήθιστους θανάτους κυνηγών. Η Γιανίνα, η οποία ζει απομονωμένη από την κοινωνία λόγω των απόψεων και του τρόπου ζωής της, αρχίζει να υποψιάζεται ότι πίσω από αυτούς τους θανάτους κρύβεται κάτι περισσότερο από τυχαία γεγονότα.

Συγγραφέας: Όλγκα Τοκάρτσουκ

Εκδοτικός: Καστανιώτης

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Το βιβλίο Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών είναι ένα πολυδιάστατο έργο που συνδυάζει το θρίλερ με τη φιλοσοφική σκέψη και την οικολογική ευαισθησία. Η συγγραφέας, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, χρησιμοποιεί την αφήγηση για να διερευνήσει τα όρια μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Μέσω της φωνή της Γιανίνα, η Τοκάρτσουκ θέτει κρίσιμα ερωτήματα για τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο.

Το μυθιστόρημα καταφέρνει να συνδυάσει διαφορετικά είδη και στυλ. Είναι ταυτόχρονα ένα αστυνομικό θρίλερ, με την έρευνα των θανάτων να δημιουργεί  αγωνία, αλλά και ένα φιλοσοφικό κείμενο, γεμάτο από σκέψεις και αναλύσεις για την ανθρώπινη φύση και την ηθική. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί την πλοκή για να εξετάσει τα όρια της δικαιοσύνης και της εκδίκησης, αναδεικνύοντας τις πολυπλοκότητες και τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία.

Η φύση περιγράφεται με τέτοια λεπτομέρεια και ευαισθησία που σχεδόν γίνεται ένας χαρακτήρας από μόνη της. Οι περιγραφές των τοπίων, των ζώων και των εποχών δημιουργούν ένα σκηνικό που είναι ταυτόχρονα μαγικό και ρεαλιστικό. Η συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει την ομορφιά και τη σκληρότητα της φύσης, υπογραμμίζοντας την αναπόφευκτη σχέση του ανθρώπου με αυτήν.

Ένα από τα κεντρικά θέματα του βιβλίου είναι η σχέση ανθρώπου και ζώων. Η Γιανίνα πιστεύει ότι τα ζώα είναι ισότιμα με τους ανθρώπους και ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και την ελευθερία. Αυτή η πεποίθηση την φέρνει σε αντιπαράθεση με τους κυνηγούς και τους άλλους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι θεωρούν τα ζώα ως πηγές διασκέδασης ή εκμετάλλευσης. Μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις της Ντουζέικο, η Τοκάρτσουκ μας καλεί να επανεξετάσουμε τις δικές μας απόψεις για τη θέση των ζώων στον κόσμο μας.

Η Τοκάρτσουκ δεν διστάζει να εξετάσει τα δύσκολα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τις πράξεις των χαρακτήρων της. Μέσα από την ιστορία της Γιανίνα, θέτει ερωτήματα για τη δικαιοσύνη, την εκδίκηση, την ηθική, τη διαφθορά.

Είναι ένα έργο που δημιουργεί σκέψεις και συναισθήματα. Η Τοκάρτσουκ καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία που είναι ταυτόχρονα συναρπαστική και βαθιά φιλοσοφική, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις και τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα από την πρωταγωνίστρια, η συγγραφέας μας προσκαλεί να εξετάσουμε τη σχέση μας με τη φύση και τα ζώα, και να αναλογιστούμε τις ηθικές συνέπειες των πράξεων μας.

Ένα σκοτεινό παραμύθι για ενήλικες.

ΤΙ ΛΑΤΡΕΨΑ

Την ανατροπή σχετικά με το ποιος διέπραξε τους φόνους, που κάνει την εξέλιξη της πλοκής ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Την εικονογράφηση που υπάρχει στο βιβλίο, η οποία ταιριάζει πολύ στο πνεύμα του κειμένου και κάνει την αναγνωστική εμπειρία πολυεπίπεδη.

Τα παρατσούκλια που δίνει η πρωταγωνίστρια στους ανθρώπους που με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

ΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ

Ότι βρήκα τους χαρακτήρες μόνο καλούς ή κακούς, σαν να μην υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί δυνητικά να έρχονται αντιμέτωποι και με τις δύο αυτές πλευρές της προσωπικότητάς τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *