Θέατρο

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 14 – 20/3/2024

Έξι νέες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Rayman ούρλιαξε

Ο θεωρητικός φυσικός Rayman ετοιμάζεται να παραλάβει το βραβείο που, έστω και με καθυστέρηση, αποφάσισε να του απονείμει η Ακαδημία Επιστημών ως αναγνώριση για το έργο του. Ο Rayman, ζώντας πια αποκομμένος από την ακαδημαϊκή κοινότητα, διχάζεται. Να υποταχθεί στην εξουσία της επιτροπής για να καρπωθεί τα προνόμια της διάκρισης ή να αρνηθεί το βραβείο; Εκτός όμως από την αμφιθυμία του, έχει να αντιμετωπίσει και την αμφιβολία του για την αξία των θεωριών που έχει διατυπώσει, ακόμη και για την ίδια τη δυνατότητά του να συλλάβει την αληθινή φύση του κόσμου. Η προετοιμασία της ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει στην τελετή βράβευσης, τον οδηγεί τελικά, με έναν απροσδόκητο τρόπο, στην ανακάλυψη της πραγματικής «εξίσωσης του Θεού».

Θέατρο: Θέατρο Σφενδόνη

Πρωταγωνιστούν: Χάρης Φραγκούλης, Κώστας Νικούλι, Φραγκίσκη Μουστάκη και η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη, μουσική σύνθεση επί σκηνής Τηλέμαχος Μούσας
Συμμετέχουν: Μαρία Αλεξοπούλου, Χάρης Καρύδης-Μαρωνίτης, Ιωάννα Κρητούλη

Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης

Ονειρόδραμα

Ένα παράξενο τοπίο. Ένας πύργος ξεπροβάλλει ανάμεσα από λουλούδια και όσο περνά ο χρόνος γίνεται μεγαλύτερος. Μια γυναίκα πλέκει μια κουβέρτα από αστέρια. Ένα κεφάλι ξεπροβάλλει από έναν τοίχο. Αντικείμενα που αλλάζουν ιδιότητες. Πρόσωπα που χωρίζονται, διπλασιάζονται, πολλαπλασιάζονται, εξαφανίζονται, στερεοποιούνται, θολώνουν, ξεκαθαρίζουν… Εικόνες από παιδικό όνειρο ή από ένα παράδοξο ποιητικό παραμύθι γεμάτο απόκοσμες ιστορίες που αφηγείται κάποιος/α ηλικιωμένος/η… Ίσως, τελικά, να είναι μόνο ένα σκηνικό όνειρο, ένα Ονειρόδραμα (1901) σαν αυτό που συνέθεσε ο Άουγκουστ Στρίντμπεργκ.

Θέατρο: Εθνικό Θέατρο

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αλίκη Αλεξανδράκη, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Καραμπούλας, Ράνια Κελαϊδίτη, Μελίνα Κοτσέλου, Ερμής Μαλκότσης, Νίκος Μάνεσης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Μαρίνα Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Κωνσταντίνος Σιώζος, Γιώργος Σκαρλάτος, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Μαρία Τσιμά

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Όνειρα γλυκά

Σ’ ένα παλιό ζαχαροπλαστείο στο Αιγάλεω, μια οικογένεια προσπαθεί να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση υπό την σκιά του πρόσφατου, τραγικού θανάτου του πατέρα.Τα «θέλω» τους, όμως, συγκρούονται.

Η μητέρα με τον μεγάλο γιο της οικογένειας σκοπεύουν να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά στο μαγαζί, ενώ ο μικρός γιος διαφωνεί. Τους προτείνει να πουλήσουν το απαρχαιωμένο μαγαζί, που φέρει μαζί του την σκιά του ατυχήματος, για να ξεκινήσουν ένα καινούργιο, πιο φωτεινό και μοντέρνο ζαχαροπλαστείο.

Εκείνοι, όμως, αντιστέκονται και διαφωνούν μαζί του. Οι αυξανόμενες εντάσεις και συγκρούσεις θα φέρουν στην επιφάνεια ένα μυστικό της οικογένειας, που προκαλεί την μεγάλη απορία του μικρού γιου: Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τις ζωές τους, όταν δεν τους αρέσουν; Γιατί δεν προσπαθούν για κάτι διαφορετικό, όταν αυτό που έχουν δεν είναι αρκετό;

Θέατρο: Τόπος Αλλού

Πρωταγωνιστούν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Δημήτρης Σέρφας, Νίκος Μπουκουβάλας

Σκηνοθεσία: Μάξιμος Μουμούρης

Ζαν και Βεατρίκη

Ένα έργο για μί γυναίκα που κυνηγά τη συγκίνηση του έρωτα και της αγάπης κι ενός άντρα που αγαπά τη συγκίνηση του κυνηγιού. Μία ψευδώς ρομαντική, τρυφερά σκληρή αλλά κυρίως Θλιβερή Κωμωδία από την βραβευμένη Carole Frechette.

Θέατρο: Από Μηχανής Θέατρο

Πρωταγωνιστούν: Ματίνα Νικολάου, Πάνος Λουκαΐδης

Σκηνοθεσία: Βάσια Αργέντη

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Μέσα σ’ ένα ατελιέ, με φόντο έναν πίνακα μπαρόκ, ανάμεσα σε κούκλες βιτρίνας και υπέρλαμπρα φορέματα, παρακολουθούμε ένα παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται πολύ γρήγορα, το θύμα γίνεται θύτης, ο θύτης θύμα, ο έρωτας γίνεται μίσος, το ψέμα αλήθεια, οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται, οι κούκλες απογυμνώνονται.

Θέατρο: Άνεσις

Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παραδεισανού, φιλική συμμετοχή η Ευδοκία Ρουμελιώτη, Άντζελα Γκερέκου

Σκηνοθεσία: Σίμος Σαρκετζής

Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;

Τι είναι το αρσενικό; Ποιος είναι ο άντρας ο σωστός; Τι είναι ο μερακλής; Πώς πεθαίνουν οι άντρες; Τι είναι η αρρενωπότητα; Πόσες υπάρχουν; Πώς γράφονται; Αλήθεια, τα αγόρια χορεύουν; Κλαίνε; Φροντίζουν; Πώς μεγαλώνουν τα αγόρια; Πώς γίνονται άντρες; Το φλερτ, το σεξ, το πέος, το μεγάλο πέος, οι γυναίκες, η δέσμευση, η δουλειά, η μάνα, ο πατέρας, η πρώτη φορά.

Οι αρρενωπότητες εκπαιδεύονται από την πρώτη μέρα της γέννησής τους να ενεργούν με τρόπους που περιορίζουν την αληθινή τους έκφραση, προκειμένου να επιτελέσουν «σωστά» τον ρόλο τους. Οι κοινωνικά κατασκευασμένες πατριαρχικές νόρμες τούς επιβάλλουν σκληρά και άκαμπτα στερεότυπα όπως το να είναι σωματικά και συναισθηματικά σκληροί, να μην δείχνουν ευάλωτοι, να μην ζητούν βοήθεια, να έχουν την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο άλλων σωμάτων.

Θέατρο: H.ug (Human Underground)

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Καπενής, Μελίσσα Κωτσάκη, Γιώργης Παρταλίδης

Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου

Jane

Στην παράσταση Jane, η δημιουργική ομάδα του έργου εμπνέεται από τον  κόσμο της Σαρλότ Μπροντέ και της ηρωίδας της. Αποπειράται να εξερευνήσει εκ νέου την εμβληματική αυτή ιστορία υπό ένα νέο πρίσμα. Γιατί είναι σχεδόν θαύμα που το βιβλίο της Σαρλότ Μπροντέ έζησε τελικά ως τις μέρες μας; Πώς μια αιχμάλωτη δύναμη μετατρέπεται σε ρουφήχτρα; Πώς μία ακυρωμένη ψυχή μεταμορφώνεται σε στοιχειό, που όμως υφαίνει επίμονα την πλοκή της ιστορίας; Ποια είναι η μοίρα του άντρα και γιατί είναι ό,τι χειρότερο εφευρεύθηκε ποτέ; Γιατί επιβιβάστηκε και η Pj Harvey σε αυτήν την παράσταση;

Θέατρο: Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Πρωταγωνιστούν: Νάνσυ Σιδέρη, Δημήτρης Δρόσος, Βίκυ Κυριακουλάκου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη

Ανεμοστρόβιλοι του πεπρωμένου

Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά την χρονική περίοδο που ο έλληνας αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος συναντά την Άλμα Μάλερ, χήρα του αυστριακού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, στη Νέα Υόρκη, για να της ζητήσει την άδεια να διευθύνει μία συμφωνία του συνθέτη, άγνωστη ακόμη στο κοινό. Παράλληλα, ο Κλάους Μαν, γιος του συγγραφέα Τόμας Μαν, αναζητά τα ίχνη του πατέρα του σ’ ένα ξενοδοχείο στις Κάννες όπου συνήθιζε να συχνάζει. Ένας μυστηριώδης γκρουμ, ο οποίος γνώριζε τον διάσημο συγγραφέα, δίνει στον Κλάους πληροφορίες που τον εξωθούν στα άκρα. Οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες του έργου συναντιούνται στην Καλιφόρνια όπου ζουν αυτοεξόριστοι, μακριά από τα προβλήματα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ευρώπη. Το έργο αυτό καθαυτό εξελίσσεται μεταξύ του 1949 και του 1952. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές αναφορές από τους ήρωες σε προγενέστερα γεγονότα του 20ού αιώνα: Μεσοπόλεμος, άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Θέατρο: Μέγαρο Μουσικης Αθηνών

Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Παπαγιάννης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάϊς

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής

The big game

Τέσσερα άτομα συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό τηλεπαιχνίδι που διοργανώνει η διεθνής  Royal Bank,  διεκδικώντας λυσσαλέα το δελεαστικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Μιχάλης, η Ρένα, η Λιάνα και ο Μπίλλυ  τέσσερα άτομα με διαφορετικές φιλοδοξίες και κίνητρα θα πρέπει να απαντήσουν σε μερικές ιδιαίτερες ερωτήσεις. “Ποια είναι η γνώμη σας για μία ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια;“ είναι μία από τις ερωτήσεις κρίσεως στην οποία πρέπει να απαντήσουν οι παίκτες ξεπουλώντας έτσι τη συνείδησή τους προκειμένου να γίνουν αρεστοί και εν τέλει νικητές. Θα ξεπεράσουν τα όρια της ηθικής φτάνοντας στα άκρα με σκοπό την νίκη;

Θέατρο: Αλκμήνη

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Θωμά, Νικόλας Πανταζής, Χρήστος Παρδάλης, Ειρήνη Στεριανού

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Διαβάστε επίσης: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 7-13/3/2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *