Βιβλία

Σώσε με – Κριτική βιβλίου

Στο βιβλίο Σώσε με, οι τρεις αδελφές Πομάνου πρόκειται να συναντηθούν στο χωριό τους, το Κρυφό, με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα τους. Η μικρότερη αδελφή τους, όμως, δεν εμφανίζεται στο ραντεβού.

Συγχρόνως, στον υγρότοπο του Εθνικού Πάρκου Θράκης, η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας.

Συνδέονται αυτά τα δύο γεγονότα μεταξύ τους; Τι μυστικά κρύβει για χρόνια η οικογένεια Πομάνου;

Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος

Εκδοτικός: Μεταίχμιο

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή και καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Ο τρόπος γραφής μας βάζει μέσα στο μυαλό των πρωταγωνιστών και μας μυεί στον τρόπο που σκέφτονται και δρουν. Η περιγραφή του τοπίου είναι πολύ παραστατική και δημιουργεί κλίμα μυστηρίου.  

Οι ανατροπές στους χαρακτήρες και στην πλοκή είναι συνεχείς, καθώς κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Επίσης κυριαρχεί και η νοοτροπία των κλειστών κοινωνιών, το ότι όλοι ξέρουν τι κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό.

Θίγει ζητήματα όπως η αδελφική ζήλια αλλά ταυτόχρονα και η αδελφική αγάπη, η κακοποίηση των γυναικών, η αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την τοπική κοινωνία.

Πώς συνδέονται, επομένως, τα μυστικά του παρελθόντος με την εξαφάνιση της μικρότερης αδελφής; Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην αρχή και κανείς δεν είναι πραγματικά αθώος μέχρι να φτάσουμε στο τέλος.

Μια πολύ προσεγμένη ιστορία με ενδιαφέρουσα πλοκή, συχνές εναλλαγές, ατμόσφαιρα μυστηρίου και παράλληλα μια εμβάθυνση στη γυναικεία ψυχοσύνθεση.

ΤΙ ΛΑΤΡΕΨΑ

Το ότι σε κάθε κεφάλαιο η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από διαφορετικό πρωταγωνιστή.

ΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ

Μου φάνηκε λίγο αργή η πλοκή, μέχρι να γίνει η σύνδεση των επιμέρους γεγονότων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *