ΒιβλίαΣκέψεις

Πώς να πετύχεις τους αναγνωστικούς στόχους

Το διάβασμα είναι ένα χόμπι που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από την πεζή καθημερινότητα. Το να διαβάζουμε όμως όλα τα βιβλία που θέλουμε, δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Θα υπάρξουν μέρες που δεν θα έχουμε όρεξη ή/και χρόνο για διάβασμα, και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Τότε είναι που ο καθορισμός μετρήσιμων αλλά και κινητήριων στόχων ανάγνωσης, θα βοηθήσει πολύ στο να ξαναβρούμε το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον. Πώς μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε τους αναγνωστικούς στόχους;

Τι είναι οι στόχοι ανάγνωσης;

Οι αναγνωστικοί στόχοι είναι προσωπικοί στόχοι που θέτουμε σχετικά με το διάβασμα βιβλίων. Μπορεί να είναι για παράδειγμα ότι θέλουμε να διαβάζουμε χ σελίδες την ημέρα ή χ βιβλία τον μήνα. Το πιο σημαντικό είναι να σε κινητοποιούν για να τους πετύχεις.

Γιατί είναι σημαντικοί οι αναγνωστικοί στόχοι;

Μας βοηθάνε να εστιάσουμε στην ανάγνωση και να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Χωρίς στόχους ανάγνωσης, μπορεί να χάσουμε τη συγκέντρωσή μας και διάβασμα να γίνει αγγαρεία.

Ποιοι είναι μερικοί εύκολοι στόχοι;

  • Να διαβάσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων το μήνα.  
  • Ένας ετήσιος αναγνωστικός στόχος.
  • Να δώσετε μια ευκαιρία και σε νέες για εσάς κατηγορίες βιβλίων, έτσι ώστε να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης σας. Τελευταία ανακάλυψα τα διηγήματα ως λογοτεχνική φόρμα και βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα αναγνώσματα.  
  • Να διαβάζετε έναν συγκεκριμένο αριθμό σελίδων την ημέρα
  • Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο διάβασμα
  • Να ακούσετε περισσότερα ηχητικά βιβλία. Έχω πλέον μεγάλη αγάπη στα audiobooks και τα συστήνω.

Πώς να θέσουμε στόχους ανάγνωσης

Βήμα 1: Καθορίζουμε τους αναγνωστικούς μας στόχους

Το να λέω απλώς ότι θέλω να ενσωματώσω την ανάγνωση στη ζωή μου και να διαβάσω περισσότερα βιβλία, δεν αρκεί. Πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα τους αναγνωστικούς μας στόχους.

Αν ο στόχος σας είναι να ξαναρχίσετε να διαβάζετε, τι χρειάζεται για να ξεκινήσετε; Τι είδους βιβλία θέλετε να διαβάσετε; Πώς σας φαίνεται η ενσωμάτωση της ανάγνωσης στη ζωή σας;

Αν ο στόχος σας είναι αριθμητικός, ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Ορίστε τον και γράψτε τον.

Αν ο στόχος σας είναι να διαβάζετε πιο στοχευμένα ή βιβλία με μεγαλύτερη ποικιλία, τι σημαίνει αυτό για εσάς; Σε ποιες διαφορετικές ιστορίες ή συγγραφείς θέλετε να εστιάσετε; Γίνετε πολύ σαφείς σχετικά με το πώς φαίνεται αυτό για εσάς.

Βήμα 2: Κάντε ένα πλάνο για να πετύχετε τους αναγνωστικούς σας στόχους.

Σύμφωνα με τον Benjamin Franklin, «Αν αποτύχεις να σχεδιάσεις, σχεδιάζεις να αποτύχεις». Τώρα που έχετε ορίσει τους στόχους σας, χρειάζεται να κάνετε ένα πλάνο για να τους επιτύχετε. Φυσικά, καθώς περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες, μπορεί να μην το ακολουθείτε πιστά, και αυτό είναι εντάξει. Αλλά τουλάχιστον θα έχετε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να επιστρέφετε στο σωστό δρόμο όταν το έχετε ανάγκη.

Για να πετύχετε τους στόχους ανάγνωσης, σπάστε τους σε μικρότερους, πιο διαχειρίσιμους, στόχους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αν ο αναγνωστικός σας στόχος είναι αριθμητικός. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να διαβάσετε 12 βιβλία τον χρόνο, μπορείτε να θέσετε ως στόχο να διαβάζετε ένα βιβλίο το μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χάνετε το κίνητρό σας, αλλά και δεν ασκείτε πίεση στον εαυτό σας.

Αν ο αριθμητικός στόχος σας είναι πολύ μεγάλος, αναλύστε τον σε εβδομαδιαίους στόχους. Αν ο αριθμός ανά εβδομάδα δεν είναι ρεαλιστικός, αναθεωρήστε τον και κάντε τον πιο εφικτό. Να θυμάστε ότι το διάβασμα πρέπει να είναι ευχάριστο και δεν θέλετε να τελειώσετε τη χρονιά σας νιώθοντας άσχημα που δεν πετύχατε τον στόχο σας, ή την τελευταία στιγμή, να τρέχετε για να τον ολοκληρώσετε.

Ενσωματώστε τους στόχους ανάγνωσης σας στους άλλους προσωπικούς σας στόχους.

Βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να ενσωματώσετε το διάβασμα στην καθημερινότητά σας σε συνδυασμό με άλλους στόχους όπως η εξοικονόμηση χρημάτων, η άσκηση, ο χρόνος που περνάτε με τους δικούς σας ανθρώπους. Για παράδειγμα μπορείτε να διαβάζετε ένα βιβλίο το μήνα με την οικογένειά σας και μετά να το συζητάτε ή να αφιερώνετε σαν οικογένεια μία κοινή ώρα, διαβάζοντας ο καθένας το βιβλίο του ή να ακούτε audiobook καθώς γυμνάζεστε.

Δημιουργήστε έναν πίνακα οραματισμού (visionreadingboard)

Το να οραματίζεσαι τον εαυτό σου να πετυχαίνει τον αναγνωστικό του στόχο δεν είναι απλώς ονειροπόληση ή ευσεβής πόθος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι επιχειρηματίες που δημιούργησαν έναν πίνακα οραματισμού πέτυχαν τους στόχους τους σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για τον πίνακα οραματισμού για να σας εμπνεύσουν και να σας παρακινήσουν:

Αποφθέγματα σχετικά με τα βιβλία και το διάβασμα.

Εικόνες με αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς.

Εικόνες ανθρώπων που διαβάζουν.

Εσένα να διαβάζεις σε ένα αγαπημένο σου μέρος.

Βιβλιοθήκες ή βιβλιοκαφέ που θες να επισκεφθείς.

Βήμα 3: Καταγράψτε τι διαβάζετε.

Είμαστε όλοι σε διαφορετικά στάδια σε σχέση με την ανάγνωση και το ίδιο μπορούμε να πούμε για την παρακολούθησή της. Η καταγραφή της αναγνωστική σας πορείας, θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι σημειώνετε πρόοδο προς τους στόχους σας.

Βήμα 4: Αναλογιστείτε τις αναγνωστικές σας συνήθειες

Αυτό σημαίνει να κάνετε ένα βήμα πίσω από αυτό που κάνετε τώρα και να αξιολογήσετε όσα έχουν αποδώσει και όσα δεν έχουν.

Για παράδειγμα, κάντε τον απολογισμό κάθε μήνα ή τρίμηνο και δείτε τι λειτούργησε για εσάς και τι όχι. Αυτός ο έλεγχος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι έχετε ανάγκη από τα βιβλία και το διάβασμα κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής σας. Μετά από αυτόν τον απολογισμό, επιλέξτε βιβλία που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας και λειτουργούν για εσάς τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Βήμα 5: Αναλάβετε δράση!

Για παράδειγμα, κάντε τον απολογισμό κάθε μήνα ή τρίμηνο και δείτε τι λειτούργησε για εσάς και τι όχι. Αυτός ο έλεγχος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι έχετε ανάγκη από τα βιβλία και το διάβασμα κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής σας. Μετά από αυτόν τον απολογισμό, επιλέξτε βιβλία που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας και λειτουργούν για εσάς τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πώς ξέρετε ότι έχετε θέσει τους κατάλληλους, για εσάς, στόχους ανάγνωσης;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να πεις αν σημειώνεις πρόοδο. Ακολουθούν μερικά σημεία που δείχνουν ότι είστε στο σωστό δρόμο σχετικά με τους αναγνωστικούς σας στόχους.

Το διάβασμα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς σας.

Σκέφτεστε συχνά τα βιβλία που διαβάζετε

Απολαμβάνετε τα βιβλία που διαβάζετε.

Κατά τον απολογισμό βλέπετε ότι είστε σε καλό σημείο.

Κλείνοντας

Ο καθορισμός στόχων ανάγνωσης είναι διασκεδαστικός, συναρπαστικός και παρακινητικός. Σε βοηθά να ανακαλύψεις ποια είναι τα όριά σου, πόση προσπάθεια είσαι διατεθειμένος να κάνεις και πόσο παθιασμένος είσαι να βελτιώσεις τον εαυτό σου.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν δημιουργείτε τους στόχους – κάντε τους πιο ευέλικτους. Μερικές φορές, προγραμματίζετε περισσότερα από αυτά που μπορείτε να στηρίξετε, και άλλες φορές υποτιμάτε τις δυνατότητές σας.

Προσαρμόστε ξανά τους αναγνωστικούς σας στόχους, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ανάγκες σας για να γίνετε καλύτερος αναγνώστης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *