Θέατρο

Σκηνές από ένα γάμο – Κριτική θεάτρου

To Σκηνές από ένα γάμο είναι ένα έργο σύγχρονο έργο αν και έχει γραφτεί πριν από 50 χρόνια. Ξεκίνησε ως σειρά έξι επεισοδίων για τη σουηδική τηλεόραση το 1973, έγινε ταινία το 1974 και θεατρικό έργο  το 1981.

Ο Γιόχαν και η Μαριάννε είναι ένα ζευγάρι που μετά από αρκετά χρόνια γάμου και την απόκτηση δύο παιδιών εξακολουθούν να έχουν την τέλεια σχέση, παρά τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι, όμως, αυτή η πραγματικότητα;

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Ξεκινάει ανάλαφρα, δείχνοντας ένα ιδανικό ζευγάρι, το οποίο γιορτάζει τα δέκα χρόνια γάμου. Στο πάρτι αυτό οι δύο ηθοποιοί υποδέχονται τους θεατές σαν να είναι και εκείνοι καλεσμένοι. Με αυτό τον τρόπο ο θεατής νιώθει μέρος της παράστασης και έτσι θα μπορέσει να ταυτιστεί περισσότερο με το ζευγάρι όταν η ιδανική συνθήκη του γάμου τους θα αρχίσει να καταρρέει. Φαίνεται, λοιπό, ότι η σχέση τους δεν είναι όπως παρουσιάζεται στην αρχή, καθώς το ζευγάρι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τα οποία τα είχε κρύψει κάτω από το χαλί.

Ο βασικός άξονας του κειμένου είναι το πώς αλλάζει η σχέση ενός ζευγαριού με το πέρασμα του χρόνου. Πόσο εύκολο είναι για δύο ανθρώπους που έχουν αγαπηθεί να γίνουν εχθροί; Κυρίως, όμως, αν έχουν την ωριμότητα να βάλουν στην άκρη τον εγωισμό τους για χάρη των παιδιών. Αρκετά συχνά όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, οι πρώην σύντροφοι καταφέρνουν να διατηρούν καλύτερες σχέσεις από την περίοδο που ήταν μαζί. Αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και δίπλα στα παιδιά τους.

Τα συναισθήματα που προκαλούνται είναι αρκετά, πότε θετικά και πότε αρνητικά, πότε υπέρ του ενός πρωταγωνιστή και πότε υπέρ του άλλου.  

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση με συχνές και έντονες εναλλαγές συναισθημάτων των πρωταγωνιστών, συναισθήματα τα οποία μεταφέρονται και στους θεατές. Το δεύτερο μέρος ήταν πιο δυνατό, σε γεγονότα, ερμηνείες και σκηνοθετικά. Συνολικά, όμως, οι ερμηνείες πάρα πολύ καλές όπως και η σκηνοθεσία. Τα σκηνικά απλά αλλά ταιριαστά με το ύφος του έργου. Επίσης, τα κουστούμια συνεισφέρουν στην εξέλιξη της ιστορίας καθώς εξελίσσονται και αλλάζουν μαζί με τους πρωταγωνιστές.   

Ένα έργο στο οποίο ο καθένας μπορεί να βρει δικά του κομμάτια ταύτισης με τους πρωταγωνιστές.

Από τα φετινά θεατρικά έργα που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Πληροφορίες παράστασης

Σύγχρονο Θέατρο

Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς

Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία –  Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Μουσική σύνθεση-video: Violet Louise

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Φουντά

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Παπαθανασίου

Φωτογραφίες:  Σπύρος Περδίου  

Τρέιλερ παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης

Οπτική ταυτότητα παράστασης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

Social Media: Δανάη Γκουτκίδου

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού

Oργάνωση Παραγωγής: Μάρα Κονάκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *