Βιβλία

Οικογενειακή ευτυχία – Κριτική βιβλίου

Ξεκινώντας τη νουβέλα Οικογενειακή ευτυχία συναντάμε την πρωταγωνίστριά μας, τη δεκαεπτάχρονη Μάσα, αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας της, να ζει απομονωμένα με τη μικρότερη αδερφή και την γκουβερνάντα της στη ρωσική επαρχία. Παρακολουθούμε την ιστορία της Μάσα μέσα από δύο κρίσιμες περιόδους της ζωής της, που και οι δύο την οδηγούν σε ένα είδος αφύπνισης ή σε ένα είδος ωριμότητας.

Συγγραφέας: Leon Tolstoy

Εκδοτικός: Μεταίχμιο

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ

Η Μάσα αναζητά μια ζωή με περισσότερα ενδιαφέροντα μακριά από τη ζωή στην επαρχία. Ωστόσο, αυτό αλλάζει καθώς γνωρίζει τον φίλο του αείμνηστου πατέρα της, τον κατά αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της, Σεργκέι Μιχάηλιτς. Αυτή είναι η πρώτη κρίσιμη περίοδος στη ζωή της. Η παρουσία και η παρέα του Σεργκέι αλλάζουν δραματικά τις εφηβικές ονειροπολήσεις της – τα όνειρά της αλλάζουν από εκείνα της αναζήτησης νέων ερεθισμάτων σε εκείνα της επιθυμίας για μια ήσυχη οικογενειακή ζωή. Τελικά παντρεύονται και το πρώτο χρονικό διάστημα ζούνε ευτυχισμένοι.

Αυτό, όμως, αλλάζει καθώς σιγά σιγά κουράζεται από την ήσυχη ζωή που τόσο επιθυμούσε και αρχίζει να γοητεύεται από τα κοσμικά σαλόνια της Πετρούπολης. Τότε είναι που τη βλέπουμε να μπαίνει στο δεύτερο κρίσιμο στάδιο της ζωής της – αυτό όπου ο γάμος της αρχίζει να αποτυγχάνει και η αγάπη που φαινόταν τόσο δυνατή και ιδανική φαίνεται να ξεθωριάζει.

Ο Τολστόι έχει έναν δικό του, πολύ ιδιαίτερο τρόπο στο να περιγράφει τους οι ήρωές του, τους κάνει να φαίνονται ανθρώπινοι και πολύ ρεαλιστικοί. Αν και άνδρας, καταφέρνει να μπει στη γυναικεία ψυχοσύνθεση και να μας παρουσιάσει ένα ερωτευμένο κορίτσι, μια μετέπειτα παντρεμένη κοπέλα και τελικά μια απογοητευμένη γυναίκα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα προβληματιστούμε και θα θέσουμε στον εαυτό μας ερωτήματα σχετικά με τον έρωτα, το γάμο, τη φθορά του χρόνου στις σχέσεις, τη διαφορά ηλικίας που πιθανόν να υπάρχει σε ένα ζευγάρι, αν μπορεί ο έρωτας να μετατραπεί σε κάτι βαθύτερο.

Ο Τολστόι πιστεύει ότι δεν έχει νόημα να απομακρυνθεί κανείς ή να προσπαθήσει να αναστήσει ό,τι δεν μπορεί να φέρει πίσω, αλλά αντίθετα να βρει νέους δρόμους ευτυχίας. Οι καταστάσεις αλλάζουν και οι άνθρωποι το ίδιο. Είτε, λοιπόν, μπορεί κανείς να περάσει τη ζωή του δυστυχισμένος για ό,τι έχει χαθεί, είτε μπορεί να κάνει μια προσπάθεια να προχωρήσει στο μέλλον. Η επιλογή, τελικά, είναι αυτή που μας οδηγεί στην ευτυχία.

ΤΙ ΛΑΤΡΕΨΑ

Την εμβάθυνση στη γυναικεία ψυχοσύνθεση από ένα άντρα συγγραφέα που έγραψε το βιβλίο το 1859.

ΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΨΕ

 Αλήθεια, δεν βρήκα κάτι που να μου έλειψε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *