Θέατρο

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 23-29/5/2024

Πέντε νέες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Αβελάρδος και Ελοΐζα

Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα είναι ένα θεατρικό έργο βγαλμένο από μια μεσαιωνική ιστορία που έχει πάρει χαρακτηριστικά μυθολογίας. Μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης πήρε σάρκα και οστά στην σύγχρονη ελληνική δραματουργία από τον Γιάννη Καλαβριανό. Ένας ύμνος στον αιώνιο έρωτα, στην άπιαστη ευτυχία, στο χάος της απόγνωσης. Δύο εραστές αγιοποιούνται, εξυψώνονται στην προσπάθεια τους να μείνουν πιστοί ο ένας στον άλλον κόντρα στον κόσμο, στην απόσταση και στον ίδιο τους τον εαυτό. Δυο ουράνια σώματα, οδεύουν προς την αναπόφευκτη συνάντηση και συνάμα μοιραία σύγκρουση τους, για να μας παρασύρουν κι εμάς στην ασταμάτητη τροχιά τους. Ένα έργο βαθιά ποιητικό, γραμμένο τόσο αντισυμβατικά όσο και αυτός ο έρωτας. Μια ομάδα νέων ηθοποιών έρχονται στην σκηνή σαν ένας χορός, για να αφηγηθούν αυτή την πρώτη ιστορία αγάπης σαν να είναι και η τελευταία. Για να συνεχίσουν οι μεγάλες αγάπες να τραγουδιούνται μέχρι να σβήσει ο κόσμος.

Θέατρο: Πλύφα

Πρωταγωνιστούν: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Αναστάσης Γεωργούλας, Γιώργος Ζιάκας, Μαριαλένα Ηλία, Γιάννης Κόραβος, Δανάη – Αρσενία Φιλίδου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταυρόπουλος


Απόγευμα με τη Νίκη Ρεβέκκα

Η συγγραφέας Νίκη Ρεβέκκα Παπαγεωργίου συναντιέται με τέσσερις γυναίκες για τσάι στο διαμέρισμά της. Η οικοδέσποινα απαντά στα ερωτήματα που θέτουν οι επισκέπτριες με δικά της κείμενα, που μεταμορφώνονται το καθένα σε έναν αυτόνομο μικρόκοσμο, υποχρεώνοντας τις παρευρισκόμενες να ζήσουν για λίγο ως πρωταγωνίστριες σε ένα σύμπαν που αγνοούν αλλά χρειάζονται. Το χάσμα ανάμεσα στον ποιητικό κόσμο που η ίδια επιλέγει επίμονα, και στην πραγματικότητα που της επιβάλλει η επίσκεψη, δεν γεφυρώνεται. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, τα ερωτήματα εκφράζονται ολοένα και επιτακτικότερα, εν τέλει ανάρμοστα για το συγκεκριμένο πλαίσιο φιλοξενίας. Η φιλία μεταξύ των γυναικών αμφισβητείται και τα σύντομα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο σε μιαν αντίστροφη μέτρηση ─ μέχρι την ώρα της αναχώρησης. Ποιος θέτει τους όρους της επίσκεψης και ποιος θα αποφασίσει για τη λήξη της; Θα αναχωρήσει το πραγματικό ως εχθρός, το μαγικό ως κίνδυνος ή και τα δύο; Μαρτυρίες γυναικών που εμφανίζονται επιστρατεύοντας το προσωπικό και υπερβαίνοντας το αντίξοο ή αυτό που είθισται να συμβαίνει, ακούγονται προσεκτικά από τις καλεσμένες. Οι καημοί του λιναριού τραγουδιούνται αλλά δεν απαλείφονται. Η Νίκη Ρεβέκκα είναι μία ή περισσότερες; Καθώς ο ήλιος ετοιμάζεται να δύσει το, εξαιρετικής ποιότητας και άγνωστης προελεύσεως, τσάι, έχει από ώρα τελειώσει.

Θέατρο: Rabbithole

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Βουρλάκου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Χριστίνα Θύμη, Χριστιάνα Λαμπρινίδη, Ολυμπία Μπουλογεώργου, Ουίτσι, Αγνή Στρουμπούλη

Σκηνοθεσία: Παυλίνα Μάρβιν


Η κίτρινη ταπετσαρία

Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλει μια θεραπεία ανάπαυσης. Κλείνοντας την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού, της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα, ακόμη και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της ταπετσαρίας, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση καταλυτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίληψη της έμφυλης ταυτότητάς της και των περιορισμών που επιβάλλονται από το κυρίαρχο πατριαρχικό αφήγημα.

Θέατρο: Εθνικό Θέατρο

Πρωταγωνιστούν: Αντωνία Χαραλάμπους

Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου


Σκοπευτήριο

Αθήνα, σήμερα. Ένα ζευγάρι περιμένει το διευθυντή ενός φεστιβάλ για δείπνο. Προοδευτικοί και οι δύο, με αριστερό παρελθόν, ζουν αποξενωμένοι πια ο ένας από τον άλλον. Βυθισμένοι στη ρουτίνα τους και στο κυνήγι μιας επιτυχημένης καριέρας, αδυνατούν να αντιληφθούν τις αλλαγές γύρω τους και το κακό που πλησιάζει.

Ένα θεατρικό έργο σε δύο πράξεις, που πραγματεύεται δύο διαφορετικές ιστορίες ρατσισμού και ομοφοβίας. Παράλληλα θίγει σύγχρονα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων, υπαρξιακές ανησυχίες και προβληματισμούς γύρω από την τέχνη και την εξέλιξη της την σημερινή εποχή.

Θέατρο: Εν Αθήναις

Πρωταγωνιστούν: Χριστίνα Χριστόφια, Χάρης Κκολός, Μιχάλης Καζάκας

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά


Οι τρελοί της Βαλένθια

Μέσα στο διάσημο τρελοκομείο της Βαλένθια συναντιούνται και ερωτεύονται ο νεαρός Φλοριάνο (Μιχάλης Καλαμπόκης) που προσποιείται τον τρελό για να γλιτώσει την σύλληψη για την δολοφονία του πρίγκιπα Ρεϊνέρο και η όμορφη Εριφίλα (Αλεξάνδρα Βουτζουράκη) που αφού τη λήστεψε και την εγκατέλειψε γυμνή ο υπηρέτης της, την περάσανε για τρελή και την μαζέψανε. Οι δυο τους παριστάνουν τον Άμλετ και την Οφηλία και έτσι τους πιστεύουν. Τα εμπόδια στην σχέση τους πολλά: ο ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς διευθυντής του τρελοκομείου Πιζάνο (Θωμάς Πανδής) με τους δύο θεόχαζους υπηρέτες του, Μάρτιν και Τόμας που πιστεύουν ότι είναι ο Δον Κιχώτης και ο Θερβάντες, ο τρελός με τα καθήκοντά του αστυνομικός Λιμπέρτο, ο έμπιστος φίλος του Φλοριάνο, Βαλέριο, ερωτευμένος έως φρενοβλάβειας κι αυτός με την Εριφίλα, η ανιψιά του Πιζάνο, Φαίδρα με την υπηρέτριά της Λαϊντα ερωτευμένες με τον Φλοριάνο που κάνουν τις τρελές για να μείνουν κοντά του…και τελικά το χάνουν και κυρίως το μεγάλο εμπόδιο μεταξύ Φλοριάνο και Εριφίλα που πιστεύει ο ένας για τον άλλο ότι είναι πραγματικά τρελοί. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν, όμως, θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους και θα ενώσει τους δύο ερωτευμένους… ή μήπως όχι.

Θέατρο: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Καλαμπόκης, Θωμάς Πανδής, Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Κέλλυ Ανυφαντή, Ίριδα Δασκαλοπούλου, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Λυκούργος Μπάδρας, Χάρης Λεοντσίνι, Βασίλης Τριανταφύλλου, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Δημήτρης Μακρής

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλαμπόκης


Διαβάστε επίσης: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 16-22/5/2024


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *