Θέατρο

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 2-8/5/2024

Πέντε νέες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Essence

Η Σίβυλλα, κόρη της Εμμένειας και του Υπερβατικού Θεού, γεννήθηκε στη γη μα δεν μπορεί να πεθάνει. Δεν τη λες όμως και αθάνατη, γιατί αποποιήθηκε την εξουσία της Υπέρβασης. Ο πατέρας της την εξόρισε στο μεταίχμιο των δύο κόσμων, φυλακισμένη να κρύβεται από θεούς και θνητούς, καθώς αυτή αρνήθηκε να γίνει στη γη η απεσταλμένη του. Μόνη σωτηρία της η «Μεθέλια», το δέντρο με το μυστικό πέρασμα στα άβατα των ενστίκτων και της πρώτης ύλης, και… το άνθος της, το αδράχτι που θα παγιδεύσει τους πρώτους διαβάτες. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τη Θνητή και τον Έρωτα.

Θέατρο: Αλκμήνη

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Κουρεντή, Ηλιάνα Αντωνιάδου, Κλεάνθης Μητσιούλης, Σοφία Χατζογλίδου, Ιουλιάννα Μπανούση, Κωνσταντίνα Βασιλάκη / Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Κωνσταντινάκος (πιάνο), Μαρία Μιχαλάκα (βιολί), Σταματία Σγουροπούλου (τσέλο)

Σκηνοθεσία: Σοφία Γιαννούλη


Ζάχαρη

Σε ένα δυσμενές πείραμα τρεις άνθρωποι προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν από τις εμμονές τους. Πως θα το καταφέρουν όμως αυτό όταν τους είναι αδύνατο να πιστέψουν στον εαυτό τους; Ο Θεός είναι αποφυγή της πραγματικότητας ή λύση; Η ψυχανάλυση; Πώς θα μπορέσουν ευάλωτοι να αντιμετωπίσουν την ασφυκτική καθημερινότητα; Τα απανωτά ερεθίσματα; Τι μηχανισμούς αναπτύσσουν για να… την βγάλουν καθαρή;

Θέατρο: Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Νεκταρίου, Αργύρης Λάμπρου, Τζώρτζης Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Νεκτάριος Λιονάκης


Κέννυ & Φενού

Ο Κέννυ κι ο Φενού είναι στρατιώτες σε έναν περίεργο πόλεμο, που κρατάει για μέρες, μήνες, ή και χρόνια. Η αλήθεια είναι πως κανείς πια δεν ξέρει με βεβαιότητα. Ο Κέννυ και ο Φενού φυλάν σκοπιά στη μέση του πουθενά. Ξεχασμένοι σε μια δυστοπία, μοιάζουν τα μόνα ζωντανά πλάσματα που έχουν απομείνει στον κόσμο. Ανήκουν σε αντίπαλες παρατάξεις. Ο Κέννυ είναι Κόκκινος και ο Φενού Μπλε, και όλοι ξέρουν πως οι Μπλε και οι Κόκκινοι ήταν πάντα τους εχθροί. Τα στρατόπεδά τους απλώνονται εκατέρωθεν ενός φυσικού συνόρου που αποκαλούν Ποτάμι, και ίσως κάποτε να ήταν…

Δυστυχώς όμως έχουν τόσα κοινά, και ακόμη χειρότερα: έχουν μόνο ο ένας τον άλλον. Ο Κέννυ φροντίζει τον Φενού. Ο Φενού κάνει τον Κέννυ να γελάει. Ο Κέννυ τραγουδάει στον Φενού τραγούδια, τα τραγούδια εκείνα που τον συντρόφευαν ως παιδί πριν το πόλεμο, κι ο Φενού μόνο έτσι ηρεμεί και κοιμάται. Όσο κι αν αντισταθούν θα καταλήξουν φίλοι. Κι έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να το κάνουν. 2 Νοεμβρίου, κάποιου έτους, Ημέρα των Νεκρών, και ο Κέννυ με αγγελιαφόρο το Ποτάμι έρχεται αντιμέτωπος με την πιο σκληρή είδηση. Μια είδηση που θα ενώσει τη μοίρα των δύο στρατιωτών για πάντα. Πόσο ειλικρινής είναι μια φιλία στην οποία υπάρχουν μυστικά; Και τελικά: Συγχωρούνται όλα όταν υπάρχει αγάπη;  

Θέατρο: Studio Μαυρομιχάλη

Πρωταγωνιστούν: Θύμιος Διαμάντης, Δημήτρης Μπούρας

Σκηνοθεσία: Φλώρου Αφροδίτη


ΜΑΡΙΚΕΣ #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες

Η παράσταση εκκινεί από την ιστορία της ΜΑΡΙΚΑΣ, μιας γυναίκας που έζησε στην ελληνική επαρχία από τη δεκαετία του ’30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα νεανικά της χρόνια –τα οποία συνέπεσαν με την περίοδο του Εμφυλίου– και τις κρυφές συναντήσεις με τον μεγάλο της έρωτα, ο οποίος ήταν αντάρτης στα γύρω βουνά. Ακολούθησε γάμος από προξενιό˙ για να ξεπλύνει την «ντροπή».

Η ζωή της άγνωστης αυτής γυναίκας αποτελεί την αρχή της δικής μας ιστορίας. Πραγματοποιήσαμε έρευνα*, διεξάγαμε συνεντεύξεις και καταγράψαμε προσωπικές μαρτυρίες γυναικών από διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα και με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Τα ηχητικά ντοκουμέντα από την ιστορία της ΜΑΡΙΚΑΣ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παράστασης, που στόχο έχει να αναδείξει το υλικό των συνεντεύξεων. Με βάση τις μαρτυρίες, η παράσταση αφηγείται ιστορίες γυναικών, που στην πλειονότητά τους υπήρξαν σε βίαια, νοσηρά και τοξικά περιβάλλοντα. Μέσα από τις αφηγήσεις, το χιούμορ και τις προσωπικές τους ανατάσεις, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό τους αποτυπώνεται το ατομικό και συλλογικό γυναικείο βίωμα.

Θέατρο: Ελερ

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννα Ζέρβα, Μαίρη Λογοθέτη, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Άννα Μαργαριτίδου, Μαρία Ελένη Παπατριανταφύλλου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αδαμάρα, Γιώλικα Πουλοπούλου


Το τσίρκο των ψυχών

Ψέματα, διαφορές, συμφέροντα, ασυδοσία, έμφυλη και φυλετική βία, φόνοι, γυναικοκτονίες, αδικίες…. Και αυτά είναι μόνο μια νότα από την σκοτεινή όψη της σημερινής κοινωνίας. Μια όψη που για κάποιους μπορεί να μοιάζει μακρινό ταξίδι στο άγνωστο, άλλα για άλλους η σκληρή αλήθεια που καλούνται να βιώσουν κάθε μέρα.

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει πίσω από μια κλειστή πόρτα, πίσω από ένα μισοψεύτικο χαμόγελο, πίσω από δυο κενά μάτια, μέσα σε μια παιδική σκέψη, στο μυαλό ενός ανθρώπου που φαίνεται χαρούμενος αλλά μέσα του παλεύει … να ζήσει! … ή καλύτερα, ξέρουμε, όλοι ξέρουμε και γνωρίζουμε το αχανές σκοτάδι που υπάρχει στα στενά δρομάκια της ψυχής ενός συνανθρώπου μας. Αλλά κανείς μας δεν βρίσκει το θάρρος να πιάσει το φως και να φωτίσει τόσο δυνατά που να ξεγυμνωθούν οι καλά μασκοφορεμένες αλήθειες που κρύβονται πίσω από χαρούμενα προσωπεία θλιμμένων ανθρώπων. Να φωτίσει τόσο δυνατά που οι μοχθηροί άνθρωποι θα φανούν στην δικαιοσύνη και θα πάψουν να περπατούν ανάμεσα μας, συμβαδίζοντας με περηφάνια όσο καταπατούν ψυχές και σώματα.

Θέατρο: Θέατρο Nous – Creative Space

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Χαβρές, Χρήστος Ζαν Μπατίστ, Νεφέλη Πιτσή, Ιωάννα Ρούσσου, Νίκος Τριανταφύλλου, Όλγα Τσαρσιταλίδη, Βένια Σταυροπούλου

Σκηνοθεσία: Ασπασία Ποντίκα


Διαβάστε επίσης: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 18-17/4/2024


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *