Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 8-14/5/2025
Δεκατρείς νέες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Βιτρούβιος
Το πιο διάσημο σχέδιο στην ιστορία της Τέχνης. Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου. Το νέο θεατρικό του Στέφανου Κακαβούλη, παίρνει αφορμή από το έργο του σπουδαίου Leonardo Da Vinci και πλάθει μια μυθοπλαστική ιστορία με πολλά πραγματικά και ιστορικά στοιχεία. Οι συμβολισμοί, οι αλληγορίες, τα αποκρυπτογραφημένα μηνύματα, οι κώδικες και η μεταφυσική διάσταση, που κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο, πλαισιώνουν τον Άντρα που πόζαρε στον ζωγράφο.
Η παράσταση δίνει σάρκα και οστά στον Άντρα αυτόν για τον οποίο δεν ξέρουμε ποιος ήταν και αν υπήρξε! Φωτίζει τη ψυχοσύνθεση, τις αγωνίες και τη ζωή του στη διάρκεια των συναντήσεών του στο ατελιέ του Da Vinci με σκοπό να τον ζωγραφίσει. Με τη μορφή μονολόγου ο Άντρας – Βιτρούβιος απευθύνεται απευθείας στο κοινό σαν να είναι ο ζωγράφος.
Έντα Γκάμπλερ
Νορβηγία, 1890. Ο Ερρίκος Ίψεν γράφει την Έντα Γκάμπλερ. Το έργο του προκαλεί τεράστια αντίδραση στους κριτικούς αλλά και στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Ο Σουηδός δραματουργός Αυγούστος Στρίντμπεργκ τον αποκαλεί «ετοιμόρροπο παλιο-τρολ» και ο Άντον Τσέχωφ δηλώνει «Κοιτάξτε, ο Ίψεν δεν είναι συγγραφέας». Ο λόγος είναι κυρίως η βασική ηρωίδα του έργου: η Έντα Γκάμπλερ. Η αντισυμβατική αυτή αντι-ηρωίδα, η οποία δεν χωράει σε κανένα από τα πρότυπα της γυναίκας-ερωμένης, συζύγου, νοικοκυράς και μητέρας, ασφυκτιά μέσα στους ρόλους που είναι αναγκασμένη να παίζει στην ίδια της τη ζωή. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Έντα, αλλά όλοι οι γυναικείοι χαρακτήρες του έργου μοιράζονται ένα κοινό αίσθημα εγκλωβισμού και ονειρεύονται τη διαφυγή. Άλλες έχουν το θάρρος και το τολμούν, με τίμημα την κοινωνική κατακραυγή και απομόνωση, ενώ άλλες παγιδεύονται στα κοινωνικά «πρέπει», ζώντας μια ζωή που άλλοι ορίζουν για αυτές. Η Έντα βρίσκεται στο μεταίχμιο. Βαθιά μέσα της συνειδητοποιεί τη φυλακή της και υποφέρει από την αποξένωση της από τον ίδιο της τον εαυτό και την έλλειψη ελέγχου πάνω στην ίδια της τη ζωή. Δεν είναι όμως διατεθειμένη να πληρώσει το τίμημα για την ελευθερία της. Η μόνη της διέξοδος μοιάζει να βρίσκεται στην καταστροφή: των άλλων και, εν τέλει, και της δικής της.
Family secrets
Γκράτσια και Αδάμ …
Μια συνταξιούχος δασκάλα, η Γκράτσια, που έχει απομονωθεί στο σπίτι της και ζει πλέον μέσα από τις σαπουνόπερες, που έχουν μετατραπεί στη καθημερινή πραγματικότητά της. Αγαπημένη της ”πραγματικότητα” η σειρά ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ, την οποία παρακολουθεί ανελλιπώς, ζώντας μέσα από τις σκηνές της στιγμές και συναισθήματα που η ίδια δεν βίωσε ποτέ.
Ο Αδάμ, γιος της, σεναριογράφος σε σαπουνόπερες και επίδοξος θεατρικός συγγραφέας, επιστρέφει στο πατρικό του, μετά από απουσία πολλών ετών, για να περάσει λίγο χρόνο με τη μητέρα του, ύστερα από μία αποτυχημένη προσπάθεια να κάνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα στη ζωή του.
Η συνύπαρξή τους θα φέρει στο φως οικογενειακά μυστικά, κρυμμένα μέχρι τώρα στο παλιό μπαούλο… με αποκορύφωμα το μεγάλο μυστικό της Γκράτσια, που θα αλλάξει, για πάντα, τη σχέση τους.
Frida Kahlo – Ο μαύρος γλάρος καταμεσής στα πτώματα
Με στοιχεία από το θέατρο Documento (προσωπικές επιστολές, αφηγήσεις, ημερολογιακές καταγραφές) το σύμβολο του φεμινισμού του 20ου αιώνα κάνει την δική του εξομολόγηση, αναζητώντας ηρεμία λίγο πριν την εκπνοή.
Η πολιομυελίτιδα στα 6 της χρόνια, η επιβίωση από το θανατηφόρο ατύχημα στα 18 της χρόνια που την ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος της ζωής της, ο θυελλώδης έρωτάς της και ο ιστορικός γάμος με τον Ντιέγκο Ριβέρα, οι αμφιφυλόφιλες σχέσεις και το αβυσσαλέο της πάθος για την Τέχνη είναι όλα όσα απασχόλησαν τη Φρίντα κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης και σύντομης ζωής της και τα οποία ζωντανεύουν στη σκηνή του Επί Κολωνώ, μέσα από το λόγο της ασυμβίβαστης Μεξικανής ζωγράφου.
Η Λέλα και η Λέλα
Μια παράξενη αγγελία εργασίας από μια εκκεντρική γυναίκα και μια επεισοδιακή συνέντευξη οδηγούν στην πρόσληψη μιας φαινομενικά αθώας, νεαρής κοπέλας για να ασκήσει το επάγγελμα …της Λέλας. Μέσα σε σχέσεις που αγγίζουν τα όρια της εξάρτησης και της αλλοτρίωσης, οι ρόλοι αντιστρέφονται και το ψέμα αναδεικνύεται ως η μοναδική αλήθεια. «Η Λέλα και η Λέλα» μπαίνουν τότε στο ατέρμονο παιχνίδι της ζωής και της ύπαρξης.
Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος
Ο Βασιλιάς συνοδεύει την μικρή αδερφή της γυναίκας του από το βασίλειο του πατέρα της προς το παλάτι του. Στο δρόμο, κάνουν μία στάση, σε μια καλύβα μέσα στο Σκοτεινό δάσος. Εκεί, ο Βασιλιάς, βιάζει τη Μικρή και την εγκαταλείπει αβοήθητη, αφού πρώτα τής κόβει τη γλώσσα για να μην μιλήσει σε κανέναν για όσα αισχρά τής έκανε. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, λέει στη γυναίκα του, τη Βασίλισσα, πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η Βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και τής αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντήλι κεντημένο από την αγαπημένη της αδελφή· τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την άγρια και αποτρόπαια εκδίκηση τους.
Μνήμη θολή
Ένα ζευγάρι. Μετά από 40 χρόνια κοινής ζωής, η γυναίκα αρρωσταίνει από άνοια. Ο άντρας αναγκάζεται να την κλείσει σε κλινική και τότε μια τεράστια ανατροπή συμβαίνει στη ζωή τους.
Εκείνη το σκάει και χάνεται στους δρόμους. Εκεί, εξαιτίας μιας απρόβλεπτης συνάντησης, βρίσκει το καταφύγιο και την ασφάλεια που δεν μπορούσε να της προσφέρει, ούτε το σπίτι της και βέβαια ούτε η κλινική.
Η «φοιτήτρια» και ο «ξένος» μπλέκονται στη ζωή του ζευγαριού.
Ένοχα καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια.
Και τότε όλα τελειώνουν ή όλα ξαναρχίζουν…
Η Μπέμπα
«Η Μπέμπα» είναι ένα πρωτότυπο ελληνικό έργο που εστιάζει στη δύναμη της γυναικείας ψυχής απέναντι σε σκληρές κοινωνικές συνθήκες. Με φόντο μια σκοτεινή ιστορική περίοδο, η παράσταση αναδεικνύει το θέμα της κοινωνικής καταπίεσης και της κακοποίησης που υφίστανται οι γυναίκες, φωτίζοντας παράλληλα τον δρόμο προς τη λύτρωση. Το καλλιτεχνικό ύφος της παράστασης είναι συναισθηματικά φορτισμένο και αισθητικά ιδιαίτερο: η σκηνοθεσία δημιουργεί μια ατμοσφαιρική σκηνική εικόνα, όπου το φως και η σκιά παίζουν συμβολικό ρόλο, ενώ οι καθηλωτικές ερμηνείες των ηθοποιών μεταφέρουν με αλήθεια και ένταση τα βιώματα των ηρώων. Μέσα από λιτά σκηνικά, δυνατούς φωτισμούς και μουσικές νότες που υπογραμμίζουν τη συγκίνηση, το κοινό βυθίζεται στην ιστορία της Μπέμπας και καλείται να αναστοχαστεί πάνω σε διαχρονικά ζητήματα δύναμης, αντοχής και ελπίδας.
Οιδίνους
Ένα ζευγάρι καθηγητών φιλολόγων ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια του νεκρού γιου τους που έχει φύγει από τη ζωή βρέφος ακόμα. Ο πατέρας όμως, ζώντας μία διπλή ζωή, έχει καταφέρει να τον κρατήσει “ζωντανό” μέσα από το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του. Όταν ο έλεγχος ξεφεύγει, και πατέρας με γιο γίνουν ένα, η μητέρα καλείτε να αποφασίσει για το πώς θα συνεχιστεί η ζωή.
Παραλήρημα για δύο
Ένα ανώνυμο ζευγάρι ζει απομονωμένο στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος, καθώς έξω επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα επειδή οι άνθρωποι έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο-παιχνίδι προκειμένου να διασκεδάσουν την πλήξη τους. Επηρεασμένο από τη φθορά του χρόνου, το ζευγάρι καβγαδίζει συνεχώς για ασήμαντα θέματα και ανταγωνίζεται στο ποιος έχει δίκιο χρησιμοποιώντας γελοία επιχειρήματα. Κι ενώ ο πόλεμος είναι μια καλή δικαιολογία για να μένουν σε αδράνεια και παραίτηση από τη ζωή, η ειρήνη που έρχεται απρόσμενα στο τέλος τους πανικοβάλλει.
Τι θα απογίνουν τώρα που θα λείψει η δικαιολογία του πολέμου; Ο πανικός ευτυχώς κρατάει λίγο, καθώς δικαιολογίες υπάρχουν άπειρες. Έτσι λοιπόν με νέες αφορμές παραμένουν κλεισμένοι στο καβούκι τους, όπως ακριβώς τα ζώα για τα οποία διαφωνούν στην αρχή του έργου. Κι όλα όπως τελειώνουν, έτσι ξαναρχίζουν…
Με μία πρόταση: Πήγαινε να δεις αν υπάρχει κάτι τέτοιο, ένας άλλος τρόπος ύπαρξης.
Σιωπή
Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην αναπαράστασή της; Ποιοι είναι οι μηχανισμοί, γλωσσικοί, ψυχολογικοί και πολιτισμικοί, που δημιουργούν, συντηρούν και επικοινωνούν τα ζωτικά ψέματα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση κάθε ανθρώπινης κοινωνίας;
Δύο γυναίκες, ηθοποιοί που αναλώνονται σε προχειροδουλειές, συγκατοικούν εδώ και χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πλέον επικοινωνούν κωδικοποιημένα, ελλειπτικά, έμμεσα. Οι καθημερινές συζητήσεις και οι τυπικές κουβέντες έχουν πλέον αντικατασταθεί από την αδιάκοπη αναπαραγωγή σκηνών από κινηματογραφικές ταινίες. Η αναπαράσταση της ζωής έχει υποκαταστήσει την ίδια τη ζωή. Όταν όμως η μία προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί από τη συνθήκη αυτή, θα αναγκαστεί να επανεφεύρει κάθε κώδικα επικοινωνίας που γνωρίζει, μαζί και τον εαυτό της.
Η τάξη της κυρίας Μαργαρίτας
Η κυρία Μαργαρίτα, δασκάλα, είναι μια κωμικοτραγική φιγούρα που εγείρει ανάμικτα συναισθήματα με τον ακατάληπτο λόγο της. Δίνει τη δική της παράσταση μπροστά στα μάτια των μαθητών της. Πρόκειται για μια γυναίκα υστερική και ταυτόχρονα σαγηνευτική. Ο συγγραφέας καθρεφτίζει στην κυρία Μαργαρίτα όλες τις εκφάνσεις της εξουσίας. Θα μπορούσε κάποιος να την δει ως δασκάλα, ως πολιτικό, ως μητέρα, ως … το εγώ;
Ένα έργο διαχρονικά επίκαιρο, αμφιλεγόμενο, ξεκαρδιστικό αλλά και τραγικό. Ένας μονόλογος που δίνει την εντύπωση αυτοσχεδιασμού. Ένας χείμαρρος απόψεων, επικρίσεων, ιδεών, ορισμών, επιπλήξεων, εικόνων, αναλύσεων, αφορισμών. Μια πρόκληση για τον ηθοποιό, για το κοινό, για τη σκέψη. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα παιχνίδι εξουσίας;
Τυφλή, τυφλή φοράδα, πού πας;
Μια γυναίκα εγκλωβισμένη σ’ ένα ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον ξαναβρίσκει τη γλώσσα της καθώς θρηνεί το χαμένο παιδί της. Μια φτωχοπουτάνα που πουλάει το γιο της για δυο χιλιάρικα στη Συγγρού συνδέεται ξανά με τις ρίζες της την ώρα της ύστατης απώλειας. Μια φλέβα που χορεύει άτσαλα αποκαλύπτει τη δύναμη και το χαμόγελο μιας μάνας αφοσιωμένης στην άρρωστη κόρη της. Ένα νεκροταφείο γίνεται το σκηνικό για την ερωτική συνεύρεση δυο μοναξιασμένων που καταφάσκει τη ζωή. Τέλος, τα ζώα που υποφέρουν τα πάνδεινα σ’ έναν μακρινό ναύσταθμο καταλήγουν να είναι μια αλληγορία για τις αδέσποτες τύχες όλων μας.
Διαβάστε επίσης: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις από 1-7/5/2025