Ταινίες-σειρές

Φόνισσα – Κριτική ταινίας

Βασισμένη στο κλασικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη η Φόνισσα, η ταινία  διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, περίπου το 1900. Η  Φραγκογιαννού, παγιδευμένη σε μια ζωή που δεν διάλεξε και μη μπορώντας να δεχτεί την απόρριψη από τη μητέρα της, παλεύει να επιβιώσει σε μια πατριαρχική κοινωνία, φτάνοντας στο σημείο να σκοτώνει μικρά κορίτσια προκειμένου, όπως πιστεύει, να τα σώσει από τη σκληρή τους μοίρα.

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία που πιστεύω ότι είναι αρκετά κοντά στο πνεύμα του Παπαδιαμάντη. Επειδή διάβασα πέρυσι το βιβλίο σε μια λέσχη δημιουργικής ανάγνωσης, το μόνο που θα ήθελα να είναι διαφορετικό είναι το τέλος, το οποίο διαφέρει από αυτό του βιβλίου. Θεωρώντας ότι ένα σημαντικό μήνυμα του κειμένου βρίσκεται στο τέλος του, θα προτιμούσα να το είχανε κρατήσει αυτούσιο στην ταινία.

Οι ερμηνείες είναι πάρα πολύ καλές, ειδικά της Καραμπέτη και της Πρωτόπαππα. Η σκηνοθεσία είναι πάρα πολύ προσεγμένη και πρωτότυπη καθώς αποτυπώνει με πολύ παραστατικό τρόπο τη φτώχεια, την πείνα αλλά κυρίως την έλλειψη αγάπης που βίωναν οι περισσότεροι άνθρωποι εκείνη την εποχή. Επιπλέον τα σύγχρονα στοιχεία που έχουν προστεθεί συμβάλλουν στο να ενισχύσουν το μήνυμα του Παπαδιαμάντη. Επίσης το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα σπίτια του χωριού πιστεύω ότι παραπέμπουν στην εποχή που διαδραματίζεται η φόνισσα του Παπαδιαμάντη.

Πάντως, όταν ένα βιβλίο μεταφέρεται στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη, συνήθως οι αναγνώστες δεν το βρίσκουν ισάξιο εκείνου του οποίου διάβασαν. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, έχουμε σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας, που πολλές φορές αυτή η εικόνα δεν συνάδει με το πώς φαντάζονται το βιβλίο οι συντελεστές της ταινίας ή της σειράς. Είναι συχνά δύσκολο να διαχωρίσουμε τη μια μορφή τέχνης από την άλλη και γι’ αυτό μερικές φορές χάνουμε τη μαγεία της ταινίας ή της σειράς.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία, με αφορμή αυτή την ταινία, να διαβάσουμε για πρώτη φορά μετά τα σχολικά μας χρόνια ή και να ξαναδιαβάσουμε τη φόνισσα του Παπαδιαμάντη.

Αν και είναι μια ταινία σκληρή λόγω του θέματός της, θα την πρότεινα. Είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και επαναφέρει το ελληνικό σινεμά στο προσκήνιο.

Πληροφορίες

Έτος: 2023

Κατηγορία: Δράμα

Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα

Πρωταγωνιστούν: Όλγα Δαμάνη, Στάθης Σταμουλακάτος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *