Ταινίες-σειρές

Σινεμά στο Υδαταέριο: Ο κινηματογράφος συνομιλεί με τη βιομηχανική Αθήνα

Από τις 4 μέχρι τις 30 Απριλίου, το “Σινεμά στο Υδαταέριο” φέρνει την έβδομη τέχνη σε διάλογο με τη βιομηχανική κληρονομιά.

Το Cinobo και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμπράττουν για μια σειρά προβολών στο επιβλητικό κτίριο του Νέου Υδαταερίου στην Τεχνόπολη.

Το Cinobo επιμελήθηκε το πρόγραμμα με έμπνευση από τον ιστορικό χώρο του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας. Εκεί όπου το χαμένο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης διαχέεται στο παρόν και το μέλλον της και το ανοίκειο περιβάλλον του εργοστασίου συναντιέται με το οικείο πρόσωπο της γειτονιάς, το σινεμά γίνεται ένα με το κτίριο, μια τοιχογραφία από καπνό κι ατσάλι.

Τέσσερις εβδομάδες, επτά προβολές ταινιών που αντλούν έμπνευση από τον μυσταγωγικό και συνάμα γνώριμο χαρακτήρα ενός εργοστασίου που παραμένει άθικτο από τον χρόνο, ακόμα παλλόμενο από την παρουσία των ανθρώπων και των υλικών που πέρασαν από εκεί.

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν, αντανακλούν αυτή τη μοναδική αύρα του χώρου και αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων και μηχανών (μήπως δεν είναι αυτά σχεδόν ταυτόσημα;) σε τροχιά στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, στα εργοστάσια, στη βιομηχανία που μπορεί να μην ορθώνεται πια σε ψηλά επιβλητικά κτίρια, αλλά έχει εμφυσήσει την πνοή της σε κάθε έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης. Στοχάζονται πάνω στη σχέση μας με τη μηχανή σε επίπεδο εργασιακό, σωματικό, ιστορικό και περιβαλλοντολογικό, σε άμεσο διάλογο με ένα κτίριο που ενσαρκώνει όλους τους παραπάνω προβληματισμούς στην αστική ζωή της Αθήνας. 

x

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου δημιουργήθηκε για να αναδείξει ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για 130 χρόνια, και που αποτελεί ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικό μνημείο. Το κτίριο Νέο Υδαταέριο, είναι μία αυτόνομη μονάδα παραγωγής ενέργειας με μοναδική βιομηχανική αισθητική, ενώ ο μηχανολογικός του εξοπλισμός, που χρονολογείται το 1930, διατηρείται σχεδόν ακέραιος και επιβάλλει την παρουσία του καθ’ ύψος. Από το 2013 λειτουργεί σαν χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολών αρχειακού υλικού, διατηρώντας «ζωντανά» τα στοιχεία που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία μέχρι και σήμερα.

Με αυτή την ξεχωριστή συνεργασία, μαζί με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, επιχειρούμε να κοιτάξουμε αυτόν τον μοναδικό χώρο υπό νέο πρίσμα, να αναδείξουμε την εν πολλοίς άγνωστη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης και να ζήσουμε όλ@ μαζί μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία με φόντο τις εικόνες και τους ήχους του παλιού εργοστασίου. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών: 

Πληροφορίες

“Σινεμά στο Υδαταέριο” Cinobo x Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
4 – 30 Απριλίου 2024, ώρα έναρξης προβολής 21:00
Κτίριο Νέο Υδαταέριο
Ώρα προσέλευσης: 20:30
Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα
Εισιτήρια 5€. Προπώληση μέσω public tickets
*Τις ημέρες των προβολών, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα παρατείνει το ωράριό του έως τις 21:00 και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους μουσειακούς του χώρους με τη βοήθεια των ανθρώπων του Μουσείου.

Διαβάστε επίσης: Οι νέες ταινίες της εβδομάδας από 28/3/2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *